Yenilenebilir Enerji Nedir?

  •  24.10.2016
  •  

YENİLENEBİLİR ENERJİ NEDİR?

En basit tanımı ile yenilenebilir enerji , sınırsız doğal kaynaklardan  enerji üretmenin yoludur.

Bu kaynaklar zaman sınırlaması olmaksızın mevcuttur ve tüketildikleri hızdan daha hızlı yenilenirler. Yenilenebilir enerjiden, stokları sınırlı ve yenilenemeyen fosil yakıt enerjilerinin tam tersine  söz etmek mümkündür. ‘’Yeşil enerji’’ veya ‘’temiz enerji’’ olarak da anılan yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjiler,  fosil yakıtlara kıyasla daha düşük çevresel etkiye  , daha düşük karbon emisyonuna sahiptir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten santrallerin, sistemlerin zaman içinde gelişen teknolojiyle beraber , kurulum ve yenileme maliyetlerinin azalması nedeniyle sayıları tüm dünyada hızla artmaktadır. Güneş , rüzgar, hidroelektrik, jeotermal kaynaklı elektrik üretimleri güvenli bir şekilde ulusal elektrik şebekelerine entegre edilmektedir. Yenilenebilir enerjiden elde edilen güç üretimi her geçen gün artmaktadır. Söz konusu santraller, 2017 yılında dünya elektriğinin %8’ini sağladılar ve şu anda Avrupa’da toplam elektrik tüketiminin 1/3’ini , ABD, Çin, Hindistan ve Japonya’da  toplam enerjinin 1/6’ını karşılamaktadır.

 

Şimdi yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş ve rüzgara kısaca göz atmaya ne dersiniz ?

Güneş Enerjisi Nedir

7582416_xxl.jpgDünyanın en önemli enerji kaynağı güneştir. Güneş enerjisi , yer ve atmosfer sistemindeki fiziksel oluşumları etkileyen başlıca enerji kaynağıdır. Dünyadaki madde ve enerji akışları güneş enerjisi sayesinde mümkün olmaktadır. Güneş enerjisi çevre açısından temiz bir kaynak özelliği taşıdığından fosil yakıtlara alternatif olmaktadır. Ayrıca, güneş enerjisi hem bol, hem sürekli ve güneşten gelen ışınlar herhangi bir zararlı gaz salınımı gerçekleştirmediğinden sağlıklı şekilde ve güvenli enerji potansiyeli oluşturmaktadır. Bu doğrultuda özel sistemler ile beraber güneş

ışınları  absorbe edilmekte; depolanmakta ve aynı zamanda doğrudan kullanılmaktadır. Bu durum ev ve işyerleri ile beraber şebeke sistemleri için de etkin bir potansiyel teşkil etmektedir. Doğada büyük bir kaynak olarak öne çıkmaktadır.

Peki güneşten elektrik elde edilen sistem ne şekilde çalışmaktadır?

Güneş paneli, invertör, enerji depolama sistemi ve çeşitli elektronik destek devreleri ile birlikte kullanılarak fotovoltaik sistem oluşturulur. Yeterli sayıda güneş paneli enerji kaynağı olarak kullanılır. Güneşin yetersiz olduğu zamanlarda ya da özellikle gece süresince kullanılmak üzere genellikle sistemde enerji depolama sistemi yani aküler bulundurulur. Güneş panelleri gün boyunca elektrik enerjisi üreterek bunu aküde depolar ve yüke gerekli olan enerji aküden alınır. Akünün aşırı şarj ve deşarj olarak zarar görmesini engellemek için kullanılan şarj regülatörü ise akünün durumuna göre,  ya güneş panellerinden gelen akımı ya da yükün çektiği akımı keser. Şebeke uyumlu alternatif akım elektriğinin gerekli olduğu uygulamalarda, sisteme bir invertör eklenerek aküdeki DC gerilim, AC gerilime dönüştürülür.  

Rüzgar Enerjisi Nedir

Rüzgar , havanın yüksek basınçlı bir alandan düşük basınçlı bir alana hareketedir. Güneş , dünyanın bütün yüzeylerini birbirine eşit olmayan bir şekilde  ısıtmaktadır. Sıcak hava yükseldikçe , soğuk hava boşluğu doldurmak için içeriye girmektedir. Böylece , rüzgar ortaya çıkmaktadır.

3100309_xl

Günümüzde rüzgar türbinleri aracılığıyla rüzgar enerjisi üretilmektedir. Son on yılda rüzgar türbini kullanımı yılda %25’ten fazla artmıştır. Buna rağmen rüzgar enerjisi dünyadaki enerjinin küçük bir bölümünü sağlamaktadır.

Rüzgar türbin çeşitleri nelerdir?

  • Yatay eksenli türbinler
  • Dikey eksenli türbinler
  • Eğik eksenli türbinler

Yatay eksenli türbinlerde ,  dönme ekseni rüzgar yönüne paraleldir. Kanatları ise rüzgar yönüyle dik açı yaparlar . Ticari türbinler genellikle yatay eksenlidir

Dikey eksenli türbinlerde, türbin mili düşeydir ve rüzgarın geliş yönüne diktir. Ticari kullanımı pek yoktur.

Eğik eksenli türbinlerse dönme eksenleri rüzgara göre belirli bir açıyla yerleştirilen türbin çeşiti  olmakla beraber kullanım alanı oldukça azdır.

Bol güneşli günler dileriz.

Enerjim Güneş

#enerjimgüneş #enerjimgunes  #yenilenebilirenerji #renewableenergy #ölçümsensörleri #rika #rikasensor #meteorolojiksensörler #havaistasyonu  #enerji #energy #evcharger  #evchargermobile #mikroinverter  #inverter  #EV  #ElektrikliOtomobil #ElektrikliAraç #Şarjistasyonu #ElektrikliAraçŞarjİstasyonu #evtaşınabilirşarjcihazı #khons #beny #go-eCharger #ledprojektör  #sokakarmatürü   #sokaklambası #floodlight  #ledlighting #outdoorledfloodlighting #outdoorlighting  #dışmekanaydınlatma #LED #optikaydınlatma